top of page
Featured Posts

חמיצר

עבר מעל עשור מאז שאני ואבי חלקנו נסיעות, שבהן חידת חמיצר הושמעה ברדיו. חידת חמיצר, בזמנו, הייתה חידה אקספלוסיבית של כמה מילים בודדות. ופרס אחד גדול.

כתב החידה הוביל לחיפוש צמד מילים בעברית שמוצפן בחידה וממתין לשולח הסמס הראשון עם הצמד הנכון. מאות אלפי מסרונים נשלחו מדי יום והיו לטירוף תקשורתי.

דוגמה לאחת החידות: סטארט-אפ מקורי שמסתיים באקזיט מלכותי?

פתרונה של החידה היה צמד המילים: בראשית/ ויעל שהן המילה הראשונה והמילה האחרונה בתנ"ך. האסוציאציה: סטארט=בראשית, אפ=למעלה, מקורי=במקורות, אקזיט=שיבת ציון מבבל בהכרזת כורש. הפותרת זכתה בפרס מצטבר של 240,000 שקלים - הפרס הגדול ביותר שחולק אי פעם בישראל עבור פיצוח חידה.

נדמה לי (אם כי אינני בטוח במאת האחוזים) שבכל יום שבו לא נמצא/ה פותר/ת לחידה, חמיצר חילק רמז - שתי מילים שאמורות לעשות קצת יותר סדר בכל הבלגן הפוטנציאלי. וככה נערמו להם רמזים תחת החידה הראשית, וכל שידור היה עולה מישהו או מישהי לאוויר ומסבירים את הכיוונים המחשבתיים המשונים שהיו להם. כל פעם מחדש הייתי שומע תיאוריה ארוכה ומסועפת, שבסופה תמיד הייתי משוכנע שמי שעלה לשידור - זהו! פתר/ה את זה! וכל פעם ופעם הייתי מתבדה.

אני לפעמים שומע מהשחקנים שבאים לשחק תיאוריות מסועפות והסברים עד רמת חספוס הקיר מדוע קוד של חידה היה צריך להימצא בכלל במקום אחר ולא היכן שהטמנתי אותו. לא פעם ולא פעמיים אמרתי לשחקנים שהאנדז-דאון! הדרך שהם חשבו עליה היא תוצר של מחשבה עשירה יותר; עשירה יותר מהיצירה שהרכבתי.

זה היופי במערך הדמיון האסוציאטיבי של האדם. הוא אינסופי. אין פתרון אחד. יש אינסוף פתרונות. בחידות הרחוב שאני יוצר (שהן חלק ממשחק בעל יעד יותר נשגב), עיקר האתגר שעומד בפניי הוא דווקא צמצום אינסוף הפתרונות לכדי מספר פתרונות בודדים, שמתאימים ומועילים לאילוצי המשימה. אפשר לומר במקום מסוים שאני הורג הרבה מצמחי הגן כדי שתשימו לב לכמה פרחים מיוחדים. אני חוטא המון, אך לשם מטרה נעלה יותר.

אם יש משהו שאני ממש נהנה ממנו זה להקשיב לחוויה של השחקן - לסיפור שלו ולדרך שבה הוא חשב; למקומות שהיא פסעה בהם מתוך תקווה שעוד שניה היא תמצא את הקוד... כי החלק הכי יפה במשחק הוא לאו דווקא להצליח אותו או להשלים אותו בכמה שפחות זמן, אלא האופן שבו אתם מרשים לעצמיכם/ן ללכת לאיבוד בתוכו ולהתמסר לחוסר-הוודאות שהוא משרה. אגב, זה מדהים כמה אפשר לחיות עם זה בנינוחות.

לדעת מה נמצא מחוץ לסיפור המקורי של החידה - זה מה שמסעיר אותי באמת. לשמוע מול אילו מפלצות נלחמתם/ן. ובלא מעט פעמים אני אף מאמץ את המפלצות לחיקי.

לגבי חמיצר, עד לפני כמה שנים שאפתי להיות היורש שלו. אני אמנם קצת שונה ממנו בגישה ואני צריך לקחת יותר קורסים בלשון עברית, אבל מה שכן, אני מביא עמי עולם תוכן רחב אי-שם מגלקסיה רחוקה, ויחד עם חבריי וחברותיי אני רוצה להאמין שעוד נשב על כס המלכות ביחד איתו. העולם צריך חידות ולשם כך הוא צריך אותנו.

כמה מילים מחמיצר עצמו:

מציאות חיינו רצופה חידות – לכן הדרך הטבעית והיעילה להטמעה מיטבית של ידע ועניין, לדעתי הנה באמצעות החידה, שהרי כל המאגר האנושי התרבותי שיצרו, המציאו, קידמו וגילו, בני אדם מאז ומעולם – נולד מהצורך לפצח בעיה או לענות על שאלה. ואולי, כמו בחיים, לכל בעיה/חידה/שאלה ישנן אין ספור (ויש אומרים אין סוף) פתרונים – לכן התמודדות מול חידות הדמיון הינה סימולציה מדויקת לדרכי ניצול מאגרי היצירה ופיתוח כושר ההמצאה.

החשיבה האנושית היא עניין מורכב ביותר ואינו מוגדר. היא מייצרת פתרונות מרובים, מערבת פירוש ושיפוט שונים בקריטריונים מרובים לעיתים סותרים. החשיבה מאופיינת בחוסר ודאות, בדילוג אסוציאטיבי ובאי סדר שדורש מאמץ וביטחון עצמי להפיק ממנו תוצר והחלטה.

פתרון חידות דמיון מצריך שימוש בחשיבה יצירתית ואסוציאטיבית. ליצירתיות אין הגדרה אחת מוסכמת אולם חוקרים רבים מתייחסים אליה כיכולת ליצור דבר חדש, מקורי, מיוחד, לא צפוי, דבר שנתפס כבעל ערך מהותי, מועיל ומתאים לאילוצי המשימה.

מאפיינים משותפים לבעלי חשיבה יצירתית, משמעת עצמית, מוטיבציה ונחרצות, פתיחות להתנסויות, נטילת סיכונים, סבילות לדו משמעות, אמון בשיתוף פעולה.

השימוש בחידות דמיון נועד לתת לגיטימציה למערך הדמיון האסוציאטיבי של התלמיד ובכך להשפיע על היתכנות ומהירות השגת פוטנציאל הפתרונות היצירתיים החבויים בו.

コメント


:פרסומים אחרונים

:ארכיון

:חפשו לפי תגיות

תעקבו אחרינו
  • Wild Child

משחק חידות אורבני

bottom of page